Ziua internationala a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE)

Cu toate ca deseurile electrice si electronice (DEEE) au un grad ridicat de reciclabilitate (pana la 90%), putina lume stie ca doar 20% din cantitatea globala generata este efectiv reciclata.

Importanta reciclarii acestor deseuri nu rezulta numai din materialele valoroase ce se pot recupera din aceste deseuri (aur, argint, platina, cupru, fier, aluminiu), dar mai ales din nocivitatea componentelor electrice si electronice ale acestor deseuri, intre care mai cunoscute sunt freonul, PCB, mercurul, nichelul, cadmiul, plumbul sau diversi acizi. Aceste substante si metale grele, odata ajunse in panza freatica, pot provoca grave tulburari si afectiuni ale organismului uman si dauneaza intregului ecosistem.

Din aceste considerente, WEEE Forum a luat initiativa de a organiza, in data de 13 octombrie 2018, prima editie eWaste Day – ziua internationala a deseurilor de echipamente electrice si electronice, eveniment prin care 40 de organizatii din 20 de tari doresc sa aduca in atentia publicului importanta reciclarii DEEE-urilor si sa încurajeze consumatorii sa predea spre reciclare deseurile electrice si electronice proprii, astfel incat rata de reciclare a acestor deseuri sa creasca in viitor